Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Βιταμίνη P

Βιταμίνη P

Από ποιες τροφές θα πάρετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης P και -το σημαντικότερο- γιατί πρέπει να το κάνετε;
 
Εσπεριδοειδή για την πρόληψη εγκεφαλικού
Έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε εσπεριδοειδή και χυμούς εσπεριδοειδών, είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού συγκριτικά με όσους έτρωγαν λίγα εσπεριδοειδή.
Άλλη έρευνα σε 70.000 γυναίκες έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονοειδών, είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα φλαβονοειδή συνδέονται με καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
Θεωρείται ότι έχουν προστατευτική επίδραση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, καθώς βελτιώνουν την ελαστικότητά τους. Αν και ο ακριβής μηχανισμός είναι άγνωστος, εικάζεται ότι αυξάνουν έμμεσα τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, το χημικό που χαλαρώνει και διευρύνει τις αρτηρίες.

Τσάι και κακάο για την καρδιά και τον εγκέφαλο
Δύο κούπες τσαγιού την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μελέτη ερευνητών στην Ταϊβάν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 450ml (περίπου δύο κούπες) μαύρου ή πράσινου τσαγιού καθημερινά επί τουλάχιστον ένα χρόνο, είχαν λιγότερη αρτηριακή δυσκαμψία, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο τσάι.
Όσο πιο ελαστικές είναι οι αρτηρίες, τόσο καλύτερα ανταποκρίνονται στις καθημερινές φυσικές και συναισθηματικές πιέσεις που απαιτούν την άντληση περισσότερου αίματος. Η δυσκαμψία των αρτηριών προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να οδηγήσει εν τέλει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό και άνοια.
Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο τσάι και το κακάο είναι οι κατεχίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή του κακάο βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία. Άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι τα βατόμουρα, τα κεράσια, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φασόλια και τα φιστίκια.

Μωβ φρούτα και λαχανικά
Φρούτα και λαχανικά με βαθύ κόκκινο και μωβ χρώμα, όπως τα μούρα, οι φράουλες, τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια, οι μελιτζάνες και το κόκκινο λάχανο περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη ανθοκυανινών, κυρίως από βατόμουρα και φράουλες, είχαν 8% μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Βοηθούν επίσης στη διαχείριση του διαβήτη.

Κρεμμύδια για την καταπολέμηση των αλλεργιών
Μπρόκολο, τζίντζερ, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικά τα κρεμμύδια είναι πηγή κουερσετίνης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση.
Ιαπωνική μελέτη του 2009 έδειξε ότι η επαρκής πρόσληψη κουερσετίνης μείωσε τα συμπτώματα φαγούρας λόγω αλλεργίας στη γύρη. Άλλα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κουερσετίνη είναι τα μήλα, τα σπαράγγια και τα φασολάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου