Συμβουλές μαγειρικής

 Club sandwich με αβγό τυρί καπνιστό και τραγανό μπέικον

Υλικά

    12 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο
    4 αβγά βραστά
    8 φέτες μπέικον
    8 φέτες τυρί καπνιστό
    8 ροδέλες ντομάτας
    100γρ. φύλλα σαλάτας, ανάμικτα
    1 κουτ. γλυκού μουστάρδα με κόκκους
    αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 Διαδικασία

Ψήνετε τις φέτες ψωμιού στην τοστιέρα.
Βάζετε το μπέικον σε ένα ταψάκι καλυμμένο με λαδόχαρτο και ψήνετε στο γκριλ μέχρι να ροδίσει.
Απλώνετε τη μουστάρδα σε δύο φέτες ψωμί. Στη μία βάζετε δύο φέτες καπνιστό τυρί και δύο ροδέλες ντομάτας. Στην άλλη φέτα ψωμί βάζετε φύλλα σαλάτας και τα βραστά αβγά κομμένα σε ροδέλες και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε με την τρίτη φέτα ψωμί και διακοσμείτε με φέτες μπέικον. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά. Κόβετε τα σάντουιτς στη μέση και σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.


 Κατσικίσιο τυρί στο φούρνο, με 2 τρόπους

Υλικά (2-4 άτομα)
  • 2 κομμάτια κατσικίσιο τυρί (σε μέγεθος χούφτας)
  • 2 φέτες προσούτο
  • ασπράδι από 1 αυγό
  • Αποφλοιωμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση
Θα κάνουμε δύο εκτελέσεις για το κατσικίσιο τυρί μας. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 C.

Χρησιμοποιείστε τις φέτες προσούτο και καλύψτε το ένα τυρί, σαν το κάνετε ένα μικρό δέμα. Τοποθετείστε το σ’ ένα ταψί, κατά προτίμηση πάνω σε λαδόκολλα.

Για το δεύτερο τυρί, χτυπήστε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, όχι για πολύ. Καβουρδίστε τα σ’ ένα τηγάνι για μερικά λεπτά, και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς. Βουτήξτε το τυρί σας στο ασπράδι αυγού, και έπειτα καλά στα καβουρδισμένα αμύγδαλα σας, έτσι ώστε να φτιάξετε μια κρούστα. Τοποθετείστε και αυτό στο ταψί. Βάλτε τα τυριά σας στο φούρνο για 15 λεπτά, και καλή σας όρεξη.

Tip: Μπορείτε να δώσετε διάφορες γεύσεις στην κρούστα αμυγδάλου, όπως για παράδειγμα με τσίλι!


Beef Wellington

Υλικά (6 άτομα)
  • 400 γρ. φρέσκα μανιτάρια, χοντροκομμένα
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 750 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο
  • 1-2 κ.σ. αγγλική μουστάρδα
  • 6-8 φέτες προσούτο
  • 500 γρ. ζύμη σφολιάτα
  • 2 κρόκοι αυγού, ελαφρώς χτυπημένοι

Εκτέλεση
Χτυπήστε τα μανιτάρια στο μπλέντερ με λίγο αλατοπίπερο, και ρίξτε τα σ’ ένα τηγάνι για 8-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τους τα υγρά. Αδειάστε τα σ’ ένα πιάτο για να κρυώσουν.

Αλατοπιπερώστε το μοσχαρίσιο φιλέτο, προσθέστε το λάδι στο τηγάνι και δώστε χρώμα στο φιλέτο σας, ψήνοντας το φιλέτο για συνολικά 2 λεπτά. Βγάλτε το από το τηγάνι, αφήστε το να κρυώσει, και αλείψτε το καλά με τη μουστάρδα.

Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης, τοποθετείτε κάθετα τις φέτες προσούτο και από πάνω τους βάλτε τα μανιτάρια, προσπαθώντας να καλύψετε όλο το προσούτο. Βάλτε το φιλέτο σας στο κέντρο και τυλίξτε το κρατώντας την μια άκρη της μεμβράνης, για να φτιάξετε ένα ρολό. Βάλτε το στο ψυγείο για 15 λεπτά, έτσι ώστε να δέσει. (Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, και να θυμάστε πως και τα μανιτάρια, αλλά και το σοταρισμένο κρέας σας, είναι κρύα, γι’ αυτό και τα τοποθετούμε στο ψυγείο, αλλιώς περιμένετε να κρυώσουν!)

Ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο σας. Βγάλτε το φιλέτο σας από το φούρνο, ανοίξτε το προσεχτικά, και τοποθετήστε το στο κέντρο της σφολιάτας. Αλείψτε την επιφάνεια του φύλλου που περισσεύει με τους κρόκους αυγού, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Διπλώστε τις δύο πλαϊνές άκρες, και συνεχίστε με τις άλλες δύο, έτσι ώστε να κλείσετε καλά το πακέτο σας. Γυρίστε το έτσι ώστε το σημείο που ενώθηκε το φύλλο, να είναι στο κάτω μέρος. Βάλτε το “πακέτο” σας σ’ ένα ταψί, και αλείψτε το καλά με τους κρόκους, στο εξωτερικό του αυτή τη φορά. Βάλτε το πάλι στο ψυγείο για 10 λεπτά, και στο εντωμεταξύ προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 C.

Χαράξτε ελαφρώς τη ζύμη στο πάνω μέρος του Beef Wellington, και αλείψτε το με τους κρόκους  για τελευταία φορά πριν το βάλετε στο φούρνο. Αφήστε το στους 200 C για 20 λεπτά, και στη συνεχεία μειώστε τη θερμοκρασία στους 180 C, για ακόμη 15 λεπτά.  Αφήστε το 10 λεπτά εκτός φούρνου να ξεκουραστεί, και ξεκινήστε το κόψιμο!


Γλυκό ζελέ μανταρίνι με prosecco

Υλικά (6 ποτήρια)
  • 7 φύλλα ζελατίνης
  • 600 ml χυμό μανταρίνι
  • 300 ml prosecco (αφρώδης οίνος)
  • 1 μανταρίνι για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνης σ’ ένα μπολ με κρύο νερό. Ζεστάνετε τα 100 ml από το χυμό μανταρινιού, σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρέστε από τη φωτιά το χυμό πριν προλάβει να βράσει και προσθέστε σ’ αυτόν τα φύλλα ζελατίνης, τα οποία και έχετε στραγγίσει καλά. Ανακατέψτε καλά, και όταν η ζελατίνη έχει λιώσει καλά προσθέστε το μείγμα σας στον υπόλοιπο χυμό μανταρινιού, και συμπληρώστε με το prosecco.

Γεμίστε 6 ποτήρια με το τελικό σας μείγμα, καλύψτε τα και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Γρήγορο, εύκολο, δροσιστικό και ελαφρύ, ζελέ μανταρινιού!

 

 

Φιλέτο κοτόπουλο στο φούρνο με ντοματίνια και γραβιέρα

Υλικά Συνταγής

    Για το φιλέτο κοτόπουλο
    1 κ.σ. ελαιόλαδο
    2 κ.σ. ΤΟΠ κρέμα βαλσάμικου με φυσικό γλυκαντικό από το φυτό Στέβια
    1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο
    1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμενη (προαιρετικά)
    λίγη φρέσκια ρίγανη
    λίγο φρέσκο θυμάρι
    4 φιλέτα κοτόπουλο στήθος
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Για τα ντοματίνια βουτύρου με κρέμα βαλσάμικο
    300 γραµ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
    2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (ή ένα ξερό κρεμμύδι)
    4 κ.σ. ΤΟΠ κρέμα βαλσάμικου με φυσικό γλυκαντικό (από το φυτό Στέβια)
    2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
    2 σπασμένες σκελίδες σκόρδο
    από λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό-θυμάρι και ρίγανη
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Για το τελείωμα
    1 φλ. τριμμένη γραβιέρα


Εκτέλεση
Για το φιλέτο κοτόπουλο

Για να φτιάξουμε το ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο στο φούρνο, μαρινάρουμε πρώτα τα φιλέτα.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά για την μαρινάδα του κοτόπουλου, δηλαδή το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσάμικο, αλατοπίπερο, βότανα, σκόρδο και την καυτερή πιπεριά. Τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο μπολ τα φιλέτα κοτόπουλο και κάνουμε ελαφρύ μασάζ να πάει παντού η μαρινάδα. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε στον πάγκο για 10-15′.

Για τα ντοματίνια βουτύρου με κρέμα βαλσάμικο

Βάζουμε όλα τα υλικά στο ταψί. Ντοματίνια, σκόρδο, κρεμμύδι, βότανα, αλατοπίπερο, κρέμα βαλσάμικου και το βούτυρο λιωμένο. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια καλά και τα απλώνουμε στη βάση του ταψιού.

Πάνω ακουμπάμε τα μαριναρισμένα φιλέτα κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200-210 βαθμούς C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 25′. Τότε, πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με τη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2-3′ επιπλέον, ώστε να λιώσει το τυρί.

Σερβίρεται ζεστό, με σαλάτα εποχής.

 

Oι τροφές του Οκτώβρη που θωρακίζουν την υγεία και πρέπει να μπουν στο τραπέζι σου 

Πέρα, από την κολοκύθα που είναι το κατεξοχήν φθινοπωρινό λαχανικό υπάρχουν και άλλες τροφές -κυρίως φρούτα και λαχανικά- που αυτή την εποχή πρέπει να αρχίσεις να τρως. Επισκέψου λοιπόν τον μανάβη της γειτονιάς σου και προμηθεύσου τα εξής:


Μήλα: Κάντα χυμό ή φάτα τα με λίγη κανένα. Βάλτα σε πίτες ή κάντα γλυκό. Τον Οκτώβριο τα μήλα Granny Smiths και Fuji είναι στα καλύτερά τους.

Πατζάρια: Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Βάλτα σε σούπες, ψήστα στη σχάρα ή μαρινάρισέ τα με λίγο ξίδι μπαλσάμικο.

Μπρόκολο: Θα το βρεις όλο το χρόνο αλλά τώρα είναι η εποχή του. Φάτο ψητό ή μαγείρεψέ το και κάντο σάλτσα για τα μακαρόνια σου.

Σύκα: Τα σύκα είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα του φθινοπώρου. Ρίξε από πάνω λίγο μέλι και φάτα σαν γλυκό. Η πιο υγιεινή εναλλακτική είναι να τα βάλεις στη σαλάτα σου.

Σταφύλια: Φάτα για σνακ ή ψήστα στο φούρνο. Ταίριαξέ τα με τυρί και θα πάθεις την πλάκα σου.

Λαχανάκια Βρυξελλών:
Ψήστα στη σχάρα και βάλτα μέσα στη σαλάτα σου. Είναι σούπερ υγιεινά και αξίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι σου.

Κουνουπίδι: Κάντο αλεύρι και φτιάξε την πιο νόστιμη πίτσα. Ρίξτο στις σάλτσες σου ή φάτο πανέ.

Γλυκοπατάτες: Κόψτες όπως κόβεις τις τηγανιτές πατάτες και ψήστες στο φούρνο. Άδειασε την ψίχα και κάντες γεμιστές με κιμά και λαχανικά. Θα τις αγαπήσεις και σε αυτή την εκδοχή τους.

 

Σνακ για το Σχολείο! Εύκολα-Γρήγορα-Υγιεινά


Τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί με αυτά και οι υποχρεώσεις, όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων!
  • Ξηροί Καρποί
Εύκολο σνακ που αρέσει στα παιδιά και τους δίνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Μπορείς -ανάλογα με τα γούστα του πάντα- να αναμείξεις διάφορα είδη και να προσθέσεις αποξηραμένα φρούτα ή και δημητριακά. Θα σου φανεί πολύ χρήσιμο να έχεις έτοιμα μερικά σακουλάκια, ώστε να τα βάζεις κατευθείαν στην τσάντα του.

  • Φρούτα
Σίγουρα η μπανάνα είναι το πιο πρακτικό φρούτο για να πάρει ένα παιδί μαζί του στο σχολείο, αλλά δεν είναι το μόνο. Σταφύλια, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, μανταρίνια, πορτοκάλια, φράουλες, πεπόνι, κεράσια και όποιο άλλο φρούτο του αρέσει μπορεί να το πάρει μαζί του, αρκεί να είναι πλυμένο, συσκευασμένο κατάλληλα και -αν το ίδιο το επιθυμεί- και κομμένο.

  • Μπάρες δημητριακών
Υγιεινές, δίνουν ενέργεια και -στα μάτια των παιδιών- ισοδυναμούν με γλυκό. Αν μάλιστα είναι σπιτικές, τότε έχεις πετύχει το απόλυτο σνακ! Στο internet μπορείς να βρεις αμέτρητες συνταγές, για να συνδυάσεις τα αγαπημένα του υλικά και να δημιουργήσεις ένα υγιεινό σνακ στο οποίο δεν θα μπορεί να αντισταθεί!

  • Τοστ, αλλά αλλιώς
Χρησιμοποίησε το ψωμί του τοστ για να φτιάξεις κάτι τελείως διαφορετικό. Φτιάξε τοστάκι με βούτυρο και μέλι, με μαρμελάδα ή και με μερέντα! Αν θέλεις να μείνεις σε αλμυρές γεύσεις, αντικατέστησε το τυρί που συνήθως του βάζεις με ένα τυρί σε κρέμα, κατίκι, μυζήθρα ή και φέτα με ντομάτα.

  • Σάντουιτς με διάφορα ψωμάκια
Καμιά φορά αρκεί απλώς να αλλάξεις το ψωμάκι για να έχεις ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα, τόσο στην όψη όσο και στη γεύση. Μπορείς αντί για ψωμί του τοστ να παίρνεις εναλλάξ μπαγκέτα, ψωμάκια brioche, αραβικές πιτούλες, τορτίγια, bagel κ.ά. Όσο για τη γέμιση, εμπνευστείτε παρέα με το παιδί και δημιουργήστε ξεχωριστές λιχουδιές, αφού μπορείτε να επιλέξετε από ομελέτα μέχρι σνίτσελ κοτόπουλο που περίσσεψε από την προηγούμενη! 

  • Σπιτικά γλυκά
Αν προλαβαίνεις, φτιάξε μέσα στο σαββατοκύριακο κάποιο κέικ ή κουλουράκια που μπορεί να πάρει μαζί του 1 – 2 φορές μέσα στην εβδομάδα. Συνδύασέ τα με φρούτα, ώστε να αποτελέσουν μαζί ένα χορταστικό κολατσιό!

  • Πίτες διάφορες
Πίτσες, τυροπιτάκια ή και ένα κομμάτι πίτα που μπορεί να φτιάξεις εσύ ή η γιαγιά κάποιο βράδυ, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν το κολατσιό της επόμενης μέρας. Μπορείς ακόμα -όταν θα έχεις χρόνο- να φτιάξεις μερικά τυροπιτάκια / ζαμπονοπιτάκια και να τα καταψύξεις, αφού τα ψήσεις. Βγάζοντάς τα από την κατάψυξη το προηγούμενο βράδυ, θα είναι τέλεια ξεπαγωμένα και πεντανόστιμα, όταν θα χτυπήσει το κουδούνι για το διάλειμμα!

  • Κριτσίνια με τυράκι
Κριτσίνια, κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης, παξιμάδια ή κρακεράκια με λίγο τυρί μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα απολαυστικό «παραδοσιακό» κολατσιό! Και για να γίνει ακόμα πιο πλήρες, μπορείς να το συνοδεύσεις με κομμένα λαχανικά, όπως αγγουράκια, καροτάκια ή ντοματίνια, που αρέσουν συνήθως στα παιδιά.

Και μερικά tips για εγγυημένη επιτυχία!
    Αν ένα παιδί δεν τρώει κάτι στο σπίτι, είναι μάλλον απίθανο να το φάει στο σχολείο. Οπότε, προσάρμοσε τις παραπάνω ιδέες στα γούστα του, για να μην κάνει το κολατσιό βόλτες στο σχολείο!
    Φρόντισε να είσαι εφοδιασμένος με ταπεράκια και σακουλάκια σε διάφορα μεγέθη, ώστε να μπορείς να συσκευάζεις το φαγητό του κάθε μέρα γρήγορα, αποφεύγοντας τα "ατυχήματα".
    Αν στο σχολείο του παιδιού λειτουργεί κυλικείο, σίγουρα κάποια στιγμή θα θελήσει να ψωνίσει κάτι. Μην του το αρνηθείς! Μπορείτε να ορίσετε κάποιες μέρες του μήνα που θα αγοράζει ό,τι θέλει και έτσι θα μάθει, παράλληλα, να διαχειρίζεται μόνο του ένα μικρό χαρτζιλίκι!
   





Σαλάτα με γιαούρτι και φράουλες

Υλικά:

1 μαρούλι
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
4 κοτσάνια λευκό σέλινο
1 φενόκιο
1 κόκκινη πιπεριά
1 λεμόνι
μια παπρικα
φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι

Εκτέλεση:

Πλένετε και κόβετε με το χέρι το μαρούλι. Ξύνουμε τα καρότα και τα κόβουμε μικρα κομματάκια, καθαρίσουμε το σέλινο και αφαιρούμε τις ίνες του,το πλένουμε και το στεγνώνουμε. Κάνουμε το ίδιο και με το μαρανθο αφαιρώντας τα σκληρά και χαλασμένα μέρη του.Καθαρίζουμε αφαιρώντας τους εσωτερικούς σπόρους απο την πιπεριά.
Κόβουμε τα υλικά μας σέλινο σε ροδέλες φενόκιο σε λεπτές φετούλες πιπεριά σε κυβάκια.
Στύβουμε το λεμόνι το ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, λίγο αλάτι,και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε σε σαλατιέρα τα λαχανικά μας και από πάνω την σάλτσα γιαουρτιού, ανακατεύουμε να δέσουν τα υλικά και βάζουμε και ψιλοκομμένες φράουλες.










Μαργαρίτα φράουλα

Δροσιστικό και ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό, αλλά δε χρειάζεται να πάτε σε μεξικάνικο εστιατόριο για να το απολαύσετε. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι:

50 ml κίτρινη τεκίλα
20ml triple sec (Cointreau)
20 ml χυμός λάϊμ
4-5 κατεψυγμένες ή φρέσκες φράουλες
λίγο λικέρ φράουλας
Κτυπάτε όλα τα υλικά σε ένα blender. Προσθέστε 2 κουταλιές σπασμένο πάγο και ξανακτυπήστε για 20″. Σερβίρετε σε ποτήρια μαργαρίτας.



Mojito

Top στη λίστα με τα πιο δημοφιλή ποτά, το αγαπημένο όλων Koυβανέζικο mojito, θα κάνει τις καλοκαιρινές σας νύχτες πιο δροσιστικές. Πώς όμως θα το φτιάξετε;
Θα χρειαστείτε:

1/2 lime κομμένο στα 3
2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη κρυσταλική
8 κορφές δυόσμου
50 ml ρούμι
λίγη σόδα
σιρόπι ζάχαρης, όσο σας αρέσει
Κοπανίστε το λάιμ, τη ζάχαρη και τον δυόσμο σε ένα ψηλό ποτήρι. Χρησιμοποιείστε το χοντρό ξύλο που ανοίγετε φύλλο, αν δεν έχετε το κατάλληλο γουδοχέρι. Γεμίστε με σπασμένο πάγο και προσθέστε το ρούμι. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε λίγη σόδα. Προσθέστε σιρόπι ζάχαρης, αν το θέλετε πιο γλυκό. Γαρνίρετε με δυόσμο και σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου