Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι
Υλικά
¾ φλ. λευκό μεσόκοκκο ρύζι γλασέ
1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα
½ κ.σ. ντοματοπελτέ
½ φλ. ξηρό κρασί, λευκό ή κόκκινο
½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 ¼ φλ. νερό
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
¾ φλ. λευκό μεσόκοκκο ρύζι γλασέ
1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα
½ κ.σ. ντοματοπελτέ
½ φλ. ξηρό κρασί, λευκό ή κόκκινο
½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 ¼ φλ. νερό
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια από τα καλαμάρια.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και το κρασί και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το μείγμα ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το ½ νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε.
- Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι στο ζεστό μάτι για 15 λεπτά.
- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα ρυζιού.
- Κλείνουμε το στόμιο από τα καλαμάρια με 1 οδοντογλυφίδα, αλατοπιπερώνουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
- Ρίχνουμε στο ταψί την υπόλοιπη γέμιση και το υπόλοιπο νερό.
- Ψήνουμε στους 170C για 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμάρια πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με συνοδεία ρυζιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου