Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι

Υλικά
    ¾ φλ. λευκό μεσόκοκκο ρύζι γλασέ
    1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα
    ½ κ.σ. ντοματοπελτέ
    ½ φλ. ξηρό κρασί, λευκό ή κόκκινο
    ½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
    1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    2 ¼ φλ. νερό
    1 κ.γ. αλάτι
    ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
  • Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια από τα καλαμάρια.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και το κρασί και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε το μείγμα ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε το ½ νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε.
  • Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι στο ζεστό μάτι για 15 λεπτά.
  • Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα ρυζιού.
  • Κλείνουμε το στόμιο από τα καλαμάρια με 1 οδοντογλυφίδα, αλατοπιπερώνουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
  • Ρίχνουμε στο ταψί την υπόλοιπη γέμιση και το υπόλοιπο νερό.
  • Ψήνουμε στους 170C για 1 ώρα και 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμάρια πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με συνοδεία ρυζιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου